Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Weep, and you weep alone...

Περίεργο ζώο ο άνθρωπος. Κι όχι μόνο για τους άλλους, αλλά κυρίως για τον εαυτό του. Φοράς το προσωπείο σου, σηκώνεσαι χαμογελαστός και πας στη δουλειά/σχολή/βόλτα κλπ σα να μην τρέχει τίποτα. Κι ας υποθέσουμε πως κάτι τρέχει. Ας υποθέσουμε πως είσαι στεναχωρημένος για τον χ,ψ λόγο. Δεν μπορείς να κυκλοφορείς δυστυχής και στεναχωρημένος έξω στο δρόμο, ο κόσμος σε κοιτάει σαν ένα προβληματικό ον, σα σκυλί προς ευθανασία. Σχεδόν δε δικαιούσαι να ΜΗΝ είσαι χαρούμενος και γελαστός. 
Laugh and the world will laugh with you, weep, and you weep alone, είχε γράψει η Ella Wheeler Wilcox και τείνω να συμφωνήσω με την προ 100ετίας "ατάκα" της.
Προφανώς, λοιπόν, η μιζέρια και η λύπη δεν είναι για παρέα. Ή μάλλον, έτσι μας έμαθε η κοινωνία να πιστεύουμε. Μας έμαθε να βγαίνουμε έξω να πίνουμε ποτάκια και να χαζεύουμε γκομενάκια ενώ η μόνη ανάγκη που έχουμε είναι μια καλή παρέα, ένα τσιγάρο και 2 δάκρυα για όποιο ανόητο ή σοβαρό πρόβλημα έχουμε. Μάθαμε να είμαστε φωνακλάδες και "αστείοι", να γελάμε πιεζόμενοι από το γίγνεσθαι της ηλιθιότητας γύρω μας και να τη βρίσκουμε με ψεύτικα φουσκωμένα βυζιά, τατουάζ στο φρύδι και να χειροκροτάμε ως βασιλιά όποιον ΚΑΤΑΦΕΡΕ να ανοίξει μια καφετέρια που έγινε in. Μάθαμε να συχνάζουμε σε ιντελεκτουέλ μαγαζιά και να ανεβάζουμε στίχους μοιραίων ποιητών που ούτε ξέραμε ότι υπήρχαν π.fb. (προ facebook). Μάθαμε να ρωτάμε "τι έπαθες" σε όποιον δεν είναι καλά, όχι από ενδιαφέρον, αλλά γιατί μας φαίνεται παράξενο που δεν γελάει, βιαζόμαστε να τον επαναφέρουμε στην "τάξη" της ανοησίας μας.

Κι όμως, σκέψου ποιον θεωρείς φίλο/η σου για να καταλάβεις τι άνθρωπος είσαι, τι χρειάζεσαι στη ζωή σου όταν δεν είσαι καλά. (Ναι, δικαιούσαι να μην είσαι καλά). Κρίνε ποιοι είναι εκείνοι που θες κοντά σου όταν είσαι λυπημένος και δέξου τους όπως είναι στις μαύρες τους. Surprise bitch που λέει κι ο Pinkman, δεν είναι εκείνοι που θα βγεις να παρτάρεις(wtf is that?). Είναι εκείνοι που θα κάτσεις σπίτι τους για μπύρες και ηλίθια αστεία περί λυκείου και φοιτητικής ζωής, είναι εκείνοι που θα βουλώσουν το στόμα τους και θα κάτσουν 2 μέτρα παραδίπλα αφήνοντάς σε στην ησυχία σου, δίνοντάς σου όση ώρα χρειάζεσαι για να σταθείς στα πόδια σου. Είναι εκείνοι που όταν πουν "τι έπαθες;" θα καταλάβεις το ενδιαφέρον στα μάτια τους, εκείνοι που θα έρθουν σπίτι σου ή θα απαντήσουν στο τηλέφωνο όταν και όποτε το χρειαστείς. 
Μπορεί εγώ να είμαι γεροπαράξενος και ανάποδος, αλλά ρε φίλε, η κοινωνία που ζεις δεν είναι ίσια. Η κοινωνία που ζεις εξυψώνει το τίποτα και το κάνει νούμερο 1. Το '98 οι Active Member έγραφαν "Στην εποχή αυτή που ζούμε των μετρίων, βασιλιάδες οι τρελοί των ηλιθίων" και ξέρεις κάτι, είχαν δίκιο. Δεν ξέρω για το '98, αλλά σίγουρα ο στίχος ισχύει στο έπακρό του στη σημερινή υποκουλτούρα που ζούμε. Ποια παγκόσμια οικονομία και ξένος δάκτυλος σου φταίει για τα δεινά σου, όταν οι μόνοι "σπουδαίοι" άνθρωποι που ξέρεις δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες που διαπρέπουν σε επιστήμες/τεχνολογία κλπ, αλλά ασχολούνται με κοκτέιλς και τατουάζ?
Που κολλάνε όλα αυτά με το "περίεργο ζώο ο άνθρωπος" θα με ρωτήσεις. Θα σου πω, αν δεν έκλεισες το link ακόμη. Δε γεννήθηκες να λατρεύεις το τίποτα, δε μεγάλωσες να τραγουδάς Πάολα σε ξεκωλάδικα περιμένοντας το γκομενάκι απέναντι να ανέβει στο τραπέζι μπας και δεις το βρακί της, δεν ονειρεύτηκες να έχεις 100 "φίλους" στο smartphone έτοιμους για ποτάρες. Κάπου, κανείς νομίζω δεν ξέρει που, το χάσαμε. Και οι νέες γενιές το χάνουν όλο και πιο γρήγορα. Μπλέξαμε σε ένα πλαίσιο, ένα τριπάκι, που μας επιβάλλει συμπεριφορές, ντυσίματα, κουρέματα και λυκοφιλίες. Γι'αυτό είμαστε περίεργα ζώα. Γιατί, ως ζώα, θα έπρεπε να φροντίζουμε τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των δικών μας. Αντ'αυτού, φροντίζουμε τις ψευτοανάγκες μιας κοινωνίας που δε μας προσφέρει τίποτα παρά αποξένωση και ψεύτικη χαρά. Κανείς δε γεύεται τα συναισθήματά του, όλα έρχονται κονσερβοποιημένα, όπως "πρέπει να είναι". 
Και σε ρωτάω "φίλε" μου, αν δεν κλάψεις στ'αλήθεια, ποιος σου είπε ότι γελάς με την καρδιά σου?
Παρακμή...

2 σχόλια:

  1. O visitor from London είμαι εγώ και το διάβασα όλο, δεν έκλεισα το λινκ. Χαίρομαι που διαβάζω τους προβληματισμούς σου.
    Δεν ξέρω κατα πόσο αυτή η γενίκευση μας εκφράζει όλους, και αν ναι , όλους από ποιους? Το κόλλημα με το χαμόγελο είναι η αισιοδοξία.
    Προφανώς το πιο υγιές και σωστό είναι να μην αρνείσαι κανένα συναίσθημα, να μην το πνίγεις, να το ζεις. Και εκεί είναι και η γλύκα.
    Αλλά να υπάρχει ισορροπία. Θα δεις μεγάλη αλλαγή στην δικιά σου διάθεση όταν αντί να μιλήσεις για προβλήματα όλο το βράδυ, πεις κάτι που σ'αρέσει και έκανες, ή είδες ή άκουσες. Ή για όνειρα στο φινάλε. Τίποτα να μην πνίγεται , αλλά να εστιάζουμε στα θετικά, είναι ο μόνος τρόπος να χαρούμε τη ζωή. Και το να χαρούμε τη ζωή είναι ο μόνος λόγος που γεννηθήκαμε, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

    Και προφανώς οι φίλοι και οι λυκόφιλοι είναι 2 διαφορετικά πραγματα. Αλλά όταν αρχίσουμε να ρωτάμε με ποιο πολύ ενδιαφέρον , τότε θα μας ρωτάνε επίσης. Συνεχίζω να πιστεύω στον άνθρωπο , ο οποίος είναι ζώο αλλά πολύ διαφορετικό απο τα άλλα. Καταστρέφει πολύ αλλα φτιάχνει κι όλας, και είναι δύσκολο να τον δούμε σαν οντότητα, γιατί δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανθρώπου να βγεί μπροστά ως αντιπρόσωπος του συνόλου/ομάδας- ας τα θέσω και με λίγη αλγεβρίτσα.
    Είμαστε όλοι μοναδικοί, και αυτό είναι το μόνο κοινό μας. Γι'αυτό και τόσο διαφορετικοί σαν είδος ζώου από τα υπόλοιπα, από όσα ξέρω για τα ζώα δηλαδή..

    Self-reflection έχω να προτείνω μόνο και να θυμίσω ότι τους τριγύρω εμείς τους προσκαλούμε στη ζωή μας. Τις Πάολες, τους βρακοκυνηγούς, τους δήθεν. Και κατ'επέκταση την χαρά ή τη μιζέρια, τη νίκη ή τη θανή, λευτεριά ή θάνατος, δεν άντεξα, πολύ λόγιο κείμενο μη μας πέσει βαρύ. Τσίριο xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον, πόσο καλή είσαι που το διάβασες ολόκληρο...;
    Δεύτερον, το έγραψα πριν 1,5 χρόνο :P
    Τρίτον, δεν έγραψα κάπου ότι δεν πρέπει να γελάς ή ότι πρέπει να είσαι μέσα στη μιζέρια συνεχώς. Αλλά, όσο σημαντικό είναι να γελάς, άλλο τόσο είναι σημαντικό το να κλαις την ώρα που πρέπει να κλάψεις... Κι όχι να προσπαθείς να το καλύψεις με χαμόγελα της πλάκας, λέγοντας "ε ενάξει, δεν έγινε τίποτα μωρέ"... Με την ίδια λογική, οι άνθρωποι που θες κοντά σου, είναι αυτοί που δε θα σου πούνε ποτέ "μην κλαις".. Κι αν στο πουν, θα το πουν γιατί στεναχωριούνται κι όχι γιατί νιώθουν άβολα πχ ή γιατί είναι λάθος που κλαις. Δηλαδή, δε διαφωνώ στην ουσία όσων λες, άλλο γράφω όπως είδες αγαπημένη..
    Τέταρτον, το "είμαστε όλοι μοναδικοί" δεν προκύπτει από πουθενά θέλω να σε ενημερώσω, it's a marketing trick χαχαχα!
    Πέμπτον και τελευταίο, love you, miss you, bye byeeee!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή