Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Οι καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας !!! Best European Films of the Decade !!!

Hello, hello!!! Πλησιάζει το κλείσιμο ακόμη μιας χρονιάς και ποιος καλύτερος τρόπος να το γιορτάσουμε από το να ασχοληθούμε με τον αγαπημένο μας κινηματογράφο...?
Όπως προϊδεάζει και ο τίτλος, μιλάω για τις καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας 2005-2014. Όσο εμείς πανηγυρίζαμε σα λαός τη νίκη της Παπαρίζου στη Eurovision και τα γκολ του Χαριστέα στο Euro, οι καλοί μας φίλοι, οι κινηματογραφιστές δημιουργούσαν αριστουργήματα! Σκόπευα να δημιουργήσω μία δεκάδα, αλλά είδα πως υπερβολικά πολλά και καλά έργα έμεναν εκτός, οπότε το γύρισα σε 20άδα... Ξεκινάμε, λοιπόν:

20. The White Ribbon (2009) - Παραγωγή του Γερμανικού κινηματογράφου κάτω από τη σκέπη του εξαιρετικού Haneke, ο οποίος δημιουργεί μια ταινία για τα "προεόρτια" του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, παρουσιάζοντας την απαρχή όλων των κακών, είτε αυτή βρίσκεται κάτω από το θρησκευτικό πέπλο είτε όποιο άλλο.. Πολλοί θα έβαζαν το Amour (από τον Haneke) σε αυτή τη λίστα, αλλά προσωπικά θεωρώ πιο σωστά δομημένη και εκλεπτισμένη τη Λευκή Κορδέλα του.


19. Moartea domnului Lazarescu (2005) - Ερχόμαι στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα στη Ρουμανία, όπου δημιουργήθηκε αυτή η σύγχρονη Οδύσσεια για τον κ. Λαζαρέσκου, τον εξαιρετικό Ion Fiscuteanu, μέσα από τη ματιά του . Η απλότητα με την οποία κινείται το φιλμ ίσως προκαλέσει μια ενόχληση σε κάποιους ή ακόμη και βαριεστημάρα, αν και προσωπικά, θεωρώ πως είναι έξοχο παράδειγμα της ζωής γύρω μας.





18. A torinói ló (2011) - Δράμα από την Ουγγαρία, με την υπογραφή του σπουδαίου και αμφιλεγόμενου Bella Tarr, ο οποίος ονόμασε την ταινία το κύκνειο άσμα του. Για να μπείτε στο νόημα, να σας πω πως μυθολογείται ότι η τελευταία πράξη του Νίτσε, λίγο πριν μείνει στο κρεβάτι του (επί δεκαετία και μέχρι να πεθάνει) από εγκεφαλικό, ήταν το να σταματήσει το μαστίγωμα ενός αλόγου λίγο έξω από το σπίτι που διέμενε. Εδώ, ο σκηνοθέτης, μας τοποθετεί μακριά, μεν, από τον Νίτσε, αλλά κοντά στις απόψεις του περί ζωής, φύσης και Θεού, μέσα από τη μετέπειτα ζωή του αλόγου και του αφεντικού του. Όλη η νοοτροπία της φύσης, των ζωών και των ανθρώπων γύρω από την αβάσταχτη συνειδητοποίηση πως όλα κάποτε τελειώνουν. Δύσκολο έργο, για καλά μυημένους.

17.  Män som hatar kvinnor (2009) - Η Σουηδική κινηματογραφική μεταφορά της νουβελικής τριλογίας του Stieg Larsson, με ξάφνιασε όσο και τον υπόλοιπο κόσμο που αφομοίωσε το πόσο καλοί είναι οι "βόρειοι" σε ταινίες θρίλερ-μυστηρίου-αστυνομικές. Δυνατή τριλογία, με το πρώτο κομμάτι της να παραμένει και το καλύτερο. Το 2011 ακολούθησε Αμερικάνικη αντιγραφή, για την οποία δεν αξίζει να μιλήσουμε, αν και ήταν εξίσου καλή. 




16. Control (2007) - Ίσως να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα με τα λιγότερο αντικειμενικά στοιχεία από όλες. Λατρεμένη -κατά βάση Αγγλική- ταινία για τον αινιγματικό τραγουδιστή των Joy Division, Ian Curtis, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 23 ετών, έχοντας αφήσει πίσω του τόσα υπέρτατα κομμάτια, που άλλες μπάντες πασχίζουν δεκαετίες και δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν. Ασπρόμαυρη, αλλά κυρίως μαύρη κι όταν τη δείτε θα με θυμηθείτε... Ανατριχίλα στις live εκτελέσεις των κομματιών...



15. The boy in the striped pyjamas (2008) - Το, Αγγλικής-Ιρλανδικής παραγωγής, δράμα προέρχεται από τη νουβέλα του Ιρλανδού John Boyne και αφορά τον Β'ΠΠ. Τι το κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες 10.000 ταινίες για τον Β'ΠΠ ? Το γεγονός πως αναπτύσσεται μέσα από τα μάτια δύο 8χρονων παιδιών, ένα φυλακισμένο κι ένα γιος αξιωματούχου των Ναζί.




14. 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007) - Δράμα Ρουμανικής και Βελγικής παραγωγής που αφορά την προσπάθεια μιας γυναίκας να προβεί σε έκτρωση, με τη βοήθεια της φίλης της, στη Ρουμανία του '80 και του Τσαουσέσκου. Λιτή και σκληρή, προβληματίζει και εγείρει ερωτήματα που δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, όπως "πόσο μακριά θα έφτανες για ένα φίλο που σε χρειάζεται;".. Για ακόμη μια φορά, το προσωπικό δράμα διασταυρώνεται με τα εθνικά προβλήματα της χώρας, όπως και στον Lazarescu, ακόμα πιο εύστοχα και σίγουρα πιο σκληρά σε αυτό το παράδειγμα.





13. The Last King of Scotland (2006) - Βρετανικό δράμα, βασισμένο στα χρόνια αρχηγίας του δικτάτορα Idi Amin στην Ουγκάντα, μέσα από τα μάτια του προσωπικού του ιατρού(James McAvoy). Φυσικά, παρότι και η ίδια η ταινία ήταν άκρως επιτυχημένη, την παράσταση κλέβει, δικαίως, ο Forest Whitaker, με την ερμηνεία του ως ημίτρελου, μανιακού και βίαιου δικτάτορα!




12. La grande bellezza (2013) - Θεωρώ την ταινία αυτή την καλύτερη διαφήμιση που θα μπορούσε να έχει η Ρώμη. Μέσα από τη ματιά του Sorrentino και την εκπληκτική ερμηνεία του Servillo, ο πρωταγωνιστής μας απομακρύνεται (μετά και τα 65α του γενέθλια) από την ανούσια νυχτερινή ζωή που ζούσε τόσα χρόνια και μαγεύεται από την απέραντη ομορφιά που κρύβει η πόλη του. Μαζί του, μαγευόμαστε κι εμείς...



11. Jagten (2012) - Δανέζικη παραγωγή από τον Thomas Vinterberg, με την υπογραφή, όμως του Mads Mikkelsen. Ο λατρεμένος "Hannibal" αποδεικνύει σε ακόμη μία περίπτωση πως ένας ηθοποιός, μόνος του, μπορεί να πάρει μια εξαιρετική μεν ιστορία, αλλά μέτρια κινηματογράφηση και να την εκτοξεύσει! Καταπληκτικός από την αρχή ως το τέλος, με πρόσωπο-θείο δώρο για ηθοποιό, μιας και η εκφραστικότητα του κάθε συναισθήματος ζωγραφίζεται λεπτομερώς σε κάθε γωνία του. 


10. Ida (2013) - Ταινία που είδα μόλις πριν μία εβδομάδα κι όμως, με μάγεψε σχεδόν αμέσως. Τρομερός κινηματογράφος από τον Πολωνό ο οποίος φτιάχνει εικόνες που μόνο σε Ευρωπαϊκό κινηματογράφο μπορείς να πετύχεις. Μέσα από την ασπρόμαυρη εικόνα και τον παγωμένο χειμώνα της Πολωνίας που παλεύει να βρει τα πατήματά της ανάμεσα στον κομμουνισμό και τον καθολικισμό (τη δεκαετία του '60), μας παρουσιάζει ένα κοινωνικό δράμα/οδοιπορικό για τις χαμένες ζωές και τις διαφορές των ανθρώπων της χώρας του. Τρομερή!


9.Celda 211 (2009) - Από τις καλύτερες "ταινίες φυλακής" ever, αλλά σίγουρα η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Από την Ισπανία με αγάπη, λοιπόν, μια ωμή και σκληρή ταινία δράσης και αγωνίας, που καταφέρνει με την αξία της να μπει στην καλύτερη δεκάδα μου! Τρομεροί οι δύο πρωταγωνιστές, κυρίως, όμως, ο MALAMANDRE....




8. Green Street Hooligans (2005) - Η δεύτερη επιλογή της δεκάδας περιλαμβάνει μια ταινία, που όπως και το Control, μπαίνει κυρίως με υποκειμενικά κριτήρια. Ανεξάρτητη Αγγλική παραγωγή με την υπογραφή της Lexi Alexander, μια ταινία, που όσο καμιά άλλη, μπόρεσε να περιγράψει με γλαφυρό τρόπο το σκοτεινό μονοπάτι του χουλιγκανισμού. 






7. Hunger (2008) - Βρετανικό/Ιρλανδικό δράμα του Steve McQueen (12χρόνια σκλάβος κλπ κλπ) με πρωταγωνιστή τον εξωφρενικά καλό και αγαπημένο του σκηνοθέτη, Michael Fassbender στην ερμηνεία της ζωής του. Πρόκειται για την δραματοποίηση των γεγονότων που ακολούθησαν τη φυλάκιση πολλών μελών του IRA και την απόφασή τους για απεργία πείνας. Καθηλωτική ταινία, ωμός ρεαλισμός!


6. The Broken Circle Breakdown (2012) - Βέλγικης παραγωγής δράμα του Felix van Groeningen, ο οποίος παίρνει ένα δραματικό, από μόνο του, θέμα και μας κάνει να σπαράξουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές του. Καταπληκτική ταινία, σπουδαία ερμηνεία της Veerle Baetens και γενικώς, αν δεν την είδατε (μιας και δεν έγινε ιδιαιτέρως γνωστή) δείτε τη!!!


5. Die Welle (2008) - Καταπληκτική ταινία Γερμανικής παραγωγής, η οποία αποτελεί μια άτυπη απάντηση (στο μυαλό μου τουλάχιστον) του Das Experiment του 2001. Ένας καθηγητής προσπαθεί μέσω ενός ανορθόδοξου πειράματος να δείξει στους μαθητές του πόσο κακός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος μέσα από μια δικτατορία, έστω και στα πλαίσια μιας μικρής τάξης. Φυσικά, το πείραμα, όπως φαντάζεστε, δεν πάει και πολύ καλά ή για να είμαστε κυνικοί, πάει εξαιρετικά, πετυχαίνει πλήρως το σκοπό του...



4. Κυνόδοντας (2009) - Ναι, ναι ξέρω, είναι δήθεν, είναι βλακεία, δε μας λέει τίποτα ιδιαίτερο, μόνο κάτι ανωμαλίες δείχνει κ.ο.κ.!! Sorry που σας ενοχλώ, αλλά η ταινία είναι Σταθμός για τον Ελληνικό Κινηματογράφο!! Εξαιρετική κινηματογραφική αλληγορία της απλότητας του μυαλού και των πλαισίων που λειτουργεί, όταν το περιορίζεις. Τρομερός Λάνθιμος, ευτυχώς αναγνωρίστηκε "στα εξωτερικά" και μακάρι να μπορέσει να μείνει στο ύψος αυτής της δημιουργίας του και στο μέλλον. Πολλά παραπάνω από όσα μοιάζει να δείχνει αυτή η ταινία, με μάγεψε με την πρώτη ανάγνωση, με καθήλωσε με τη δεύτερη, αλλά και με όσες σκέψεις μου δημιούργησε. Ονειρική στιγμή η ατάκα  
"Το ζώο που μας απειλεί λέγεται γάτα. Είναι το πιο επικίνδυνο ζώο που υπάρχει..."



3. Intouchables (2011) - Έπρεπε να περάσουμε αρκετές θέσεις, αλλά επιτέλους, Γαλλικός κινηματογράφος! Αριστούργημα του μόνιμου διδύμου Nakache και Toledano, που παρουσιάζει μέσα από μια εύθυμη & ελπιδοφόρα ματιά τη ζωή και τη "σύμπραξη" ενός τετραπληγικού ζάμπλουτου κι ενός νεαρού από τις εργατικές συνοικίες της φτώχειας, τον οποίο προσέλαβε να τον φροντίζει. Πολύ καλός για ακόμη μια φορά (όπως και στο Ne le dis a personne) o Francois Cluzet, αλλά την παράσταση κλέβει ο άγαρμπος, φωνακλάς καλοκάγαθος γίγαντας Omar Sy, προσφέροντας στιγμές συγκίνησης κι άφθονο γέλιο. Κάτι σημαντικό? Πρόκειται για αληθινή ιστορία.

2. Das Leben der Anderen (2006) - Αυτό το Γερμανικό θρίλερ που λαμβάνει χώρα το 1984 στο Ανατολικό Βερολίνο, θα μπορούσε -και ίσως θα έπρεπε- να βρίσκεται στην πρώτη θέση.. Και θα ήταν, αν το νο.1 δεν ήταν κάτι παραπάνω από ταινία. Άψογη κινηματογράφηση από τον Florian Henckel von Donnersmarck (τι όνομα άθλιο είναι αυτό?), στον οποίο μάλλον έπεσε βαριά η καλλιτεχνική αυτή επιτυχία και μετά έκανε μόνο το άθλιο The Tourist. Τέλος πάντων, όμως, τον συγχωρούμε, διότι, με τη βοήθεια του τρομερού Ulrich Muhe, έφτιαξε το καλύτερο έργο της τελευταίας δεκαετίας για τον Γερμανικό κινηματογράφο. Ένας άντρας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, που παρακολουθεί ένα ζευγάρι με σκοπό να καταγράφει τα πάντα για τη ζωή τους και σιγά σιγά γίνονται κομμάτι του. Κομμάτι δύσκολο να αποχωριστεί... Εξαίσια!!!




1. El laberinto del fauno (2006) - Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το έργο? Τα λόγια μοιάζουν πολύ φτωχά.. Ο Guillermo del Toro δημιουργεί την, με διαφορά, καλύτερη ταινία του, μια ταινία που στην επιφάνειά της μιλάει για τον πόλεμο και την Ισπανία του '40. Όμως, είναι πολλά-πολλά περισσότερα από αυτό. Μέσα από τα μάτια της νεαρής πρωταγωνίστριας μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο αλλιώτικο, μαγικό και άκρως καθηλωτικό. Το μυαλό του παιδιού πάντα μαγεύει και ο σκηνοθέτης μας το δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, πως ένα παιδί προσπαθεί να ξεφύγει από την δυσωδία και την απεχθή σκληράδα του πολέμου. Δε λέω περισσότερα, γιατί θα χαλάσω όσα με κάνει να νιώθω αυτό το -κατά βάση Ισπανικό- ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ...  Όσοι, κατά τύχη, δεν το έχετε δει, σπεύσατε!


Αυτά, λοιπόν, από μένα, μαζί με ευχές για όμορφη νέα χρονιά, resolutions που δε θα κρατήσουμε και νέες εμπειρίες & ανθρώπους στις ζωές μας. Και σίγουρα, με ακόμη περισσότερες ταινίες (και σειρές, μην ξεχνιόμαστε)...
Καλό 2015, cu soon...!

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Enemy - Κριτική Ταινίας - Movie Review

Καλημέρα σε όλους... 
      Σε συνέχεια των δύο πρώτων κριτικών που "προσπάθησα" να κάνω, ήρθε η ώρα για μία ακόμη... Μετά, λοιπόν, το Fury και το Inside Llewyn Davis, σειρά παίρνει το Enemy...
     Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στον λατρεμένο José Saramago και το έργο του "O Homem Duplicado". Κατ'επέκταση, βέβαια, το έργο του αυτό είναι ελαφρά βασισμένο και στην νουβέλα του Fyodor Dostoevsky "The Double" , αν και δε νομίζω πως μπορούμε να ισχυριστούμε "κλεψιά" από μέρους του Saramago. Σκηνοθέτης της ταινίας ο Dennis Villeneuve, ο οποίος την ίδια χρονιά (2013) παρουσίασε και το πολύ καλό Prisoners, ενώ το 2010 είχε "φέρει στη ζωή" μία από τις λίγες ταινίες που έχω βαθμολογήσει με ατόφιο 10άρι, το αριστουργηματικό Incendies. Πρωταγωνιστής ο -κάθε χρόνο και καλύτερος- Jake Gyllenhaal, ο οποίος προσθέτει ένα σημαντικό λιθαράκι στο να γίνει αυτή η ταινία αυτό που, τελικά, είναι. Όσον αφορά την πλοκή της ταινίας, άνευ spoilers, μπορούμε να πούμε πως ένας νευρωτικός καθηγητής Ιστορίας νοικιάζει "τυχαία" μία ταινία που του προτείνει ένας συνάδελφός του, αλλά στα μέσα αυτής παρατηρεί έναν κομπάρσο που είναι ίδιος μ'αυτόν. Ενθουσιασμένος από την ομοιότητα, ψάχνει τις υπόλοιπες ταινίες του ηθοποιού και συνεχίζει να εντυπωσιάζεται από την ομοιότητά τους.. Κι έτσι, αποφασίζει να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά, επιθυμώντας να τον συναντήσει! 
       Αν προσπαθήσατε να δείτε την ταινία αυτή, όντας χαλαροί και μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες, τότε πιθανότατα, όταν έφτασε το τέλος της, είπατε ένα "τι στο διάολο έγινε τώρα?" και την κλείσατε εκνευρισμένοι. Κι όμως, εγώ είμαι εδώ για να σας κάνω να την αγαπήσετε, μιας και το παρακάτω κείμενο είναι, αποκλειστικά, για όσους την έχουν δει. Από εδώ και πέρα τα πράγματα περιπλέκονται κι εγώ είμαι υποχρεωμένος να σας προϊδεάσω με ένα 
 ΤΕΡΑΣΤΙΟ SPOILERS ALERT:
       Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τον ηθοποιό με τη βέρα κι από την άλλη τον καθηγητή χωρίς τη βέρα. Στην αρχή της ταινίας, οι δύο χαρακτήρες είναι εντελώς ξεχωριστοί, χωρίς καμία επαφή ανάμεσά τους. Η πρώτη επαφή τους γίνεται μέσα από την ταινία που προανέφερα πως βλέπει ο καθηγητής. Εκεί όλα αλλάζουν, ο ένας χαρακτήρας μπλέκεται στα πόδια του άλλου συνεχώς, φτάνοντας σε σημείο να "ασχολείται" ο ένας με τη γυναίκα του άλλου. Πάρα πάρα πάρα πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα για κάποιον που είδε την ταινία στο χαλαρό, όπως για παράδειγμα "πως ξέρει ο ηθοποιός που μένει ο καθηγητής;;;", "γιατί η γυναίκα του ηθοποιού κλαίει και του λέει <<Ξέρεις τι έπαθα>> όταν πηγαίνει μόνη της και συναντά τον καθηγητή;;;", "γιατί η μητέρα του καθηγητή, του λέει να σταματήσει να φέρεται ως ηθοποιός γ' κατηγορίας;;;" και τέλος πάντων, "ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΩΛΟΑΡΑΧΝΕΣ;;;;"
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΩ
       Ξεκινώντας, να πω πως ΟΧΙ, οι αράχνες δεν επιτίθενται στη Γη, ΟΥΤΕ ο ηθοποιός είναι ο δίδυμος αδερφός του καθηγητή. Οι αράχνες, λοιπόν, συμβολίζουν τις γυναίκες. Ναι, κυρίες μου, λυπάμαι, αλλά ναι(θα εξηγήσω στην πορεία). Από την αντίδραση της γυναίκας του ηθοποιού όταν συναντά τον καθηγητή αντιλαμβανόμαστε πως κάτι τρέχει.. Αυτό επιβεβαιώνεται όταν ο καθηγητής ακούει τη μητέρα του να του λέει πως είναι το μόνο της παιδί, του προτείνει να φάει μούρα (παρόλο που αυτός ισχυρίζεται πως τα σιχαίνεται), όπως τρώει και ο ηθοποιός, αλλά και του λέει να σταματήσει να κάνει σαν ηθοποιός γ' κατηγορίας. Όλα συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα που έρχεται να επισφραγιστεί με τη φωτογραφία που βλέπει ο καθηγητής στο σπίτι του ηθοποιού και είναι ίδια με εκείνη που είχε κι αυτός σπίτι του... Ο καθηγητής και ο ηθοποιός είναι ο ίδιος, ένας άνθρωπος. Δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας ούτε υπάρχει άλλη εξήγηση, όπως κάποιοι νομίζουν. Ένας άνθρωπος με πολλές αδυναμίες, όπως όλοι μας. Μόνο που ο συγκεκριμένος, προσπαθώντας να αποδράσει από τις ηγεμονικές μορφές γυναικών γύρω του (τη μητέρα του, τη γυναίκα του κλπ) δημιουργεί έναν δεύτερο εαυτό, έναν "άνετο" τύπο, που ντύνεται όμορφα, οδηγάει μηχανή και "παίζει" τις γυναίκες.
       Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσετε τις ατάκες του καθηγητή στο μάθημα που διδάσκει, καθώς και τους εικονογραφικούς συμβολισμούς της ταινίας. Αναφέρεται σε δικτατορίες, μοτίβα που επαναλαμβάνονται ως φάρσες ή τραγωδίες και έλεγχο! Αυτόν τον έλεγχο νιώθει από τη γυναίκα του και από τη μητέρα του. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, αμέσως μετά τη συνάντηση με τη μητέρα του, υπάρχει γενικό πλάνο της πόλης, στο οποίο απεικονίζεται μια τεράστια αράχνη!!! Η σχέση του με τις γυναίκες είναι ίδια όπως του "λαού με τους δικτάτορες", φόβος και τρόμος..

       Τα πάντα γίνονται φανερά όταν βρίσκεται στην αγκαλιά της εγκύου γυναίκας του, η οποία "ξεχνιέται" και τον ρωτάει πως πήγε η δουλειά στη σχολή, ενώ εκείνος "παριστάνει" πως είναι ο ηθοποιός. Σε αυτό το σημείο γίνεται απολύτως σαφές πως δε χωρά αμφιβολία ότι μιλούμε για το ίδιο άτομο στην ταινία μας, έναν άντρα που παλεύει με τους δαίμονές του, την ανάγκη του να απατήσει και να έχει πολλές συντρόφους, αλλά και την απέλπιδα προσπάθειά του να ξεφύγει.. .Τα καταφέρνει? Όχι! Η τελευταία σκηνή, με τη γυναίκα-αράχνη στο δωμάτιο της εγκύου γυναίκας του, δεν είναι ένα χαζοεφέ του σκηνοθέτη για να τρομάξουμε, ούτε για να εντυπωσιαστούμε. Ο πρωταγωνιστής μας, μόλις έχει ανοίξει τον φάκελο που κουβαλούσε σχεδόν σε όλη την ταινία και έχει μέσα το κλειδί για τα πριβέ σεξ πάρτυ στα οποία τον δείχνει να συμμετέχει στην πρώτη σκηνή της ταινίας. Βλέποντας το, παρασύρεται αμέσως από την επιθυμία του να πάει και έτσι ενημερώνει τη γυναίκα του πως πρέπει να βγει μόνος του το βράδυ. Εκείνη, όμως, δεν του απαντά και όταν πάει στο δωμάτιο να την δει, μια τεράστια αράχνη έχει πάρει τη θέση της. Κάπου εδώ και λίγο πριν το τέλος, έρχεται η σπουδαία αλληγορία της ταινίας αλλά και το υποκριτικό ταλέντο του Gyllenhaal να μας δώσει ένα φοβερό φινάλε. Το βλέμμα του δεν είναι φοβισμένο (όπως θα περίμενε κάποιος), δεν είναι απογοητευμένο, ούτε θλιμμένο! Έχει το βλέμμα της "κατανόησης", αφού μόλις κατανόησε τον κόσμο στον οποίο ζει, τους δαίμονές του, είδε με τα μάτια του την ιστορία που έλεγε στους μαθητές του πως επαναλαμβάνεται ως φάρσα...
   Μια συναρπαστικά έξυπνη πλοκή από τον Saramago και μια αξιoπρεπέστατη προσπάθεια για κινηματογραφική εκτέλεση από τον σκηνοθέτη. Όσον αφορά τα αρνητικά της, θα πρέπει να πω την μικρή της διάρκεια και το γεγονός πως δεν δίνει περισσότερο ρόλο στις βασικές σκηνές της. Επίσης, το καστ, πέραν του Gyllenhaal είναι αρκετά αδύναμο, αλλά και η προσπάθεια του Villeneuve να παίξει με τους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών είναι ασύμμετρη και χωρίς επιτυχία.

  • Και για να δώσω και μια ακόμη νότα "αγάπης" για αυτήν την ταινία, αν και σας κούρασα, να πω πως η ταινία τελειώνει με τον πρωταγωνιστή να μην απαντάει στο τηλεφώνημα της μητέρας του, ενώ αρχίζει με τη μητέρα του να αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή του. Με λίγα λόγια, όπως έλεγε στους μαθητές του "...είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται, μην το ξεχνάτε ποτέ"...Κι όπως σας είπα και στο Inside Llewyn Davis, αγαπάμε τις "ταινίες-κύκλους"  !!!

Βαθμολογία : 8/10
Καλύτερη ατάκα : "Chaos is order yet undeciphered..." , κατευθείαν από το βιβλίο του Saramago...
Καλύτερη σκηνή : Με διαφορά, η τελευταία σκηνή της ταινίας.
Προτείνεται : Ανεπιφύλακτα!!! Αρκεί να είστε έτοιμοι για σκέψη!!!
...Until next time...
...Καλή θέαση σε όλους...

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Inside Llewyn Davis - Κριτική Ταινίας - Movie Review

Συνεχίζω με νέα κριτική, μετά την προχθεσινή του Fury... Αυτή τη φορά, απομακρυνόμαστε από πολέμους, καταστροφές και ακριβές παραγωγές και τριγυρνάμε στη Νέα Υόρκη του 1961, παρέα με τους λατρεμένους και τρελούς αδελφούς Κοέν

Πιο συγκεκριμένα, μεταφερόμαστε στο Greenwich Village για να δούμε έναν ακόμα από τους αξιαγάπητους losers που μας έχουν παρουσιάσει τόσα χρόνια. Το Inside Llewyn Davis, λοιπόν, καταγράφει τον Llewyn να προσπαθεί να τα καταφέρει ως φολκ τραγουδιστής, στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή (ακριβώς πάνω στην επαναφορά της φολκ στο προσκήνιο), αλλά δυστυχώς για εκείνον, δεν είναι ούτε τυχερός, αλλά ούτε έχει αυτό το κάτι μαγικό που χρειάζεται για να γίνεις "big fat star".
SPOILER ALERT
Πολλοί, βλέποντας το εξώφυλλο της ταινίας, πίστεψαν πως είναι μια Κοενική μεταφορά της αρχής της καριέρας του Bob Dylan. 
Κάποιοι, πιο γνώστες της φολκ μουσικής, πίστεψαν πως είναι η μεταφορά της αυτοβιογραφίας του Dave Van Ronk και όχι αδίκως, μιας και υπάρχει άλμπουμ "Inside Dave Van Ronk" του 1964 από τον ίδιο. Παρ'όλα αυτά. οι αδελφοί Κοέν μας εκπλήσσουν για ακόμη μια φορά, μιας και αποφάσισαν να κάνουν μία μίξη των δύο, αλλά και να προσθέσουν δικά τους -αυτό έλειπε- στοιχεία. Ο Llewyn, λοιπόν, σαν άλλος Οδυσσέας προσπαθεί να επιβιώσει στον σκληρό χειμώνα της Νέας Υόρκης, περιφερόμενος από καναπέ σε καναπέ όσων γνωστών και φίλων του έχουν απομείνει, παρέα με έναν σάκο και την κιθάρα του. Συνοδοιπόρος του, μα περισσότερο μια Κοενική αλληγορία μέσα στην ταινία μας, ο γάτος ενός φιλικού ζευγαριού, τον οποίο χάνει ο πρωταγωνιστής μας, μα καταφέρνει να ξαναβρεί το δρόμο του προς το σπίτι... Τ' όνομα του γάτου? Οδυσσέας... 
Πανέμορφα τραγούδια ντύνουν το "κυκλικό κωμικό δράμα" ,όπως μ'αρέσει να αποκαλώ τις ταινίες των Κοέν και όπως τους φαντάζομαι να τις δημιουργούν. Ένας από τους λόγους που λάτρεψα το στυλ τους είναι η ΜΗ-ανάγκη τους για κλείσιμο, εξού και το ...κυκλικό! 
Πολλά από τα δραματικά στοιχεία της ταινίας μοιάζουν με το Barton Fink, αλλά κυρίως, απολαμβάνουμε ακόμα ένα road trip, όπως μόνο τα δύο αδέλφια ξέρουν να δημιουργούν (π.χ. O Brother, Where Art Thou?)... Ένα road trip, χωρίς πραγματικό τέλος, αλλά με τη δημιουργία ακόμα περισσότερων αποριών για την τύχη του πρωταγωνιστή μας. Όλα ήταν ένα όνειρο ή μήπως η ζωή του είναι προκαθορισμένη από την ατυχία του?
Κι εκεί που όλα αρχίζουν και τελειώνουν -μα πάντα μένουν ίδια- για τον Llewyn, ένας νεαρός τραγουδιστής ακούγεται στο βάθος με εκείνη την λεπτή χαρακτηριστική φωνή και το τρελό μαλλί του(τον Bobby εννοώ), έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο μέσα από τη μουσική του, την ίδια μουσική με τον loser μας... Όλα είναι στιγμές και οι Κοέν το αποτυπώνουν γλαφυρά και παραστατικά μέσα σ' ένα δύωρο.
Bonus, η συμμετοχή του υπέροχου John Goodman, ως μισοτελειωμένου-μισότρελου Jazz-ίστα..
Σίγουρα, δεν είναι η καλύτερη ταινία τους, ούτε καν στην 5άδα τους, αλλά ακόμα κι εδώ το στίγμα τους είναι φανερό, αν και, ίσως, θα έπρεπε να διαρκεί λίγο παραπάνω ώστε να μπούμε καλύτερα στο κλίμα της εποχής. Δε μου άρεσε η συμμετοχή του Justin Timberlake, παρόλο που ταιριάζει στο ρόλο του βλαχοχίπστερ-καριερίστα της εποχής και πιστεύω πως θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος πρωταγωνιστής από τον Oscar Isaac... 
Βαθμολογία : 7/10
Καλύτερη ατάκα : Llewyn: "In my experience, the world's divided into two kinds of people. The kind who divide the world into two kinds of people..."
Jean: "And losers? "
Καλύτερη σκηνή: Η σκηνή όπου ο Llewyn παρουσιάζει ένα τραγούδι του σε έναν "μεγαλοπαραγωγό" του Σικάγο, το οποίο, μάλιστα, είναι όντως παρμένο από την αυτοβιογραφία του Van Ronk.
Προτείνεται : Σε φίλους των Κοέν, ανεπιφύλακτα... Στους υπολοίπους, give it a try...

...Until next time...
...Καλή θέαση σε όλους...

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Fury - Movie review - Κριτική Ταινίας

Καινούρια στήλη στο blog μου, διότι έτσι αποφάσισα. Κριτικές ταινιών, αλλά χωρίς ίχνος εγκράτειας και συμπόνιας προς τους συντελεστές.. Δεν είμαι ο Κουτσογιαννόπουλος(υπέροχος γενικά, btw) να τα βλέπω όλα καλά, όλα ανθηρά...
Λοιπόν, ξεκινάμε με το Fury, τη νέα ταινία του David Ayer με πρωταγωνιστές τον Brand Pitt, τον εξαιρετικό Shia LaBeouf και τον Logan Lerman.

SPOILER ALERT
Η ταινία περιστρέφεται γύρω από το τανκ της ομάδας του Brand Pitt, το λεγόμενο και FURY, όπως γράφει με άσπρη μπογιά πάνω στο κανόνι του και τις περιπέτειές του λίγο πριν το τέλος του Β'ΠΠ. Fury σημαίνει Οργή και αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτή η ταινία. Απόλυτα κλειστοφοβική μέχρι το τέλος της, δίνει ψίγματα αισιοδοξίας ανά στιγμές και αμέσως τα εξολοθρεύει με τον χειρότερο τρόπο. Ξεκινώντας, λοιπόν, με τα θετικά, να πω πως -μιας και δεν έχουν υπάρξει πολλές ταινίες με τανκς- η ταινία ξεκινάει με ένα πλεονέκτημα. Ότι μου τραβάει την προσοχή εξ'αρχής. Λέγεται πως ο σκηνοθέτης έβαλε τους ηθοποιούς να κατασκηνώσουν και να μείνουν στο τανκ για 15 μέρες πριν τα γυρίσματα(αλήθεια ή ψέμα κανείς δεν ξέρει). Γυρνάνε από αποστολή σε αποστολή, λοιπόν, έχοντας αφήσει πίσω τους κάθε ίχνος ανθρωπιάς που τους έχει απομείνει οι 5 στρατιώτες του πληρώματος αυτού. Εξαιρετική η σκηνή της "βουβαμάρας" στο σπίτι των δύο Γερμανίδων, με την ένταση ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιώτες να ανεβαίνει σταδιακά, καθώς ο ένας "στρίβει το μαχαίρι" στον άλλον, έστω και λεκτικά. Πολύ καλός ο πιτσιρικάς Logan Lerman που είναι το πρόσωπο του "αντιπολέμου" για την ταινία-μετατρεπόμενος από "αντιρρησίας" σε "war-machine", στην πρώτη του σοβαρή συμμετοχή σε μεγάλη παραγωγή. Tην παράσταση, όμως, - προς έκπληξή μου - κλέβει ο LaBeouf με το μουστάκι του, τα κοντινά του σκηνοθέτη πάνω του και την πίστη του στο Θεό, παρά τις φρικαλεότητες που έχει συναντήσει.Υπέροχος. Επίσης, να τονίσω ότι η φωτογραφία της ταινίας είναι εξαίσια, με υπέροχο πλάνα που ταιριάζουν αρμονικά την ομορφιά με την ασχήμια του πολέμου. Τέλος, να πω πως η τελική σκηνή μάχης είναι από αυτές που με κάνουν να συνεχίζω να βλέπω ταινίες για τον Β'ΠΠ παρότι έχουν βγει καμιά 100.000 από δαύτες.
Κάπου εδώ τα θετικά σταματάνε και περνάμε στα αρνητικά. 
Πρώτον, δεν καταλαβαίνω τι κόλλημα έχει αυτός ο σκηνοθέτης με τον Michael Peña και τον χρησιμοποιεί σχεδόν σε κάθε ταινία του, παρότι το παληκάρι δεν θα έπρεπε να είναι ηθοποιός. Προσπαθεί, αλλά δεν το έχει καθόλου. Δεύτερον, η παρουσία του Brand Pitt είναι αρκετά απογοητευτική, ειδικά σε ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Δυστυχώς, έχει μείνει στο ρόλο που είχε στο Inglourious Basterds και δεν καταφέρνει να αποχωριστεί τον hillibilly βλαχοτεξανό που κουβαλούσε από εκεί. 
Τώρα, όσον αφορά το σεναριακό κομμάτι της ταινίας, δεν κατανοώ πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο του Hollywood να φτιάξει μια ταινία χωρίς ίχνος ψευτοηρωικής Αμερικανιάς μέσα της. Σε μεγάλη σύγχυση, με λίγα λόγια, ο σκηνοθέτης. Δείχνει το πλήρωμά μας να σκοτώνει όχι για να σώσει, όχι για να νικήσει, αλλά γιατί μόνο αυτό ξέρουν πια να κάνουν (This is the best job I ever had) και ξαφνικά τους δείχνει αποφασισμένους να θυσιαστούν για μια χαμένη Δαβίδ vs. Γολιάθ μάχη. 
Γενικώς, μια καλή και σίγουρα πρωτότυπη (λόγω τανκ) προσπάθεια αλλά χωρίς να ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες μου, περίμενα περισσότερα και από τον Pitt αλλά και από την ίδια την ταινία, η οποία δε με "γέμισε"...

Βαθμολογία : 7/10
Καλύτερη ατάκα : "Ideals are peaceful. History is violent."
Καλύτερη σκηνή : Η σκηνή στο σπίτι των Γερμανίδων, με όλους τους στρατιώτες στο τραπέζι.
Προτείνεται : Ναι.

                                           ... Until next time ...
                                     ... Καλή θέαση σε όλους ...

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

28η Οκτωβρίου ...του 2014

Η 28η είναι μια σπουδαία μέρα της Ελληνικής Ιστορίας και θα' πρεπε να εορτάζεται ως τέτοια, με όλους τους Έλληνες να αποτίουν τον -για τον καθένα σωστό και αρκετό- φόρο τιμής τους στο ιστορικό Όχι εκείνης της μέρας. Σύμφωνοι μέχρι εδώ... Τώρα, όμως, έρχεται ένα μεγάλο ΑΛΛΆ...
Αλλά, λοιπόν, αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα συμβαίνουν σε αυτήν τη χώρα του παραλόγου και του νεοελληνισμού και νεοπλουτισμού:

1) Παρελαύνουν 15χρονα παιδάκια, χωρίς καν να ξέρουν (τα μισά τουλάχιστον) το τι συνέβη εκείνη τη μέρα, γιατί συνέβη και εναντίον ποιων συνέβη. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι για το αν θα κουβαλάνε τη σημαία (στ'αρχίδια μας το τι συμβολίζει αυτήν - απλώς θέλουμε να έχουμε τον μεγαλύτερο βαθμό του σχολείου), για το αν θα έχουν τα ωραιότερα παπούτσια και την ωραιότερη (και πιο μίνι) φούστα και κυρίως, για το αν το μαλλί θα είναι της μόδας. Φυσικά, σε όλο αυτό το πανηγυράκι της μαθητικής παρέλασης, εκείνοι που "φταίνε" λιγότερο είναι οι ίδιοι οι μαθητές, σε αντίθεση με τους ανεγκέφαλους και υπερφίαλους γονείς που νιώθουν την ψωροπερηφάνεια τους να μεγαλώνει μέσα από το παιδί τους.




2) Το γεγονός ότι κρεμάΤΕ την Ελληνική σημαία στα μπαλκόνια σας για 4-5 μέρες το χρόνο σα να είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο για τα Χριστούγεννα, δε σας ανησυχεί καθόλου? Σας φαίνεται φυσιολογικό? Το ότι στις 30 Οκτώβρη κατεβάζετε τη σημαία σημαίνει ότι σταματάτε να νιώθετε αρκετά Έλληνες και σας ξανάρχεται τον Μάρτη?




3) Το χειρότερο όλων, ίδιον του νεοέλληνα που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, είναι το ανεκδιήγητο "έθιμο" να βγαίνει για τσίπουρα μετά την παρέλαση!!! Ναι, σωστά, διότι ως γνωστόν, ποιος καλύτερος τρόπος να νιώσεις την εθνική υπερηφάνεια για τον Ιωάννη Μεταξά από το να κατεβάσεις 3 λίτρα τσίπουρο και 5 κιλά μεζέδες;;; Κι εκεί που είσαι τύφλα φορώντας τα καλά σου, κραυγάζεις κι ένα ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ, βρίζεις τη Μέρκελ, τους Τούρκους, τους Αλβανούς και το ΠΑΣΟΚ/Ν.Δ. (ανάλογα τα γούστα) και έρχεσαι στα ίσα σου.




Κι αύριο ξυπνάς και πάλι νεοέλληνας, πας στη δουλειά που μισείς και περιμένεις τον Μάρτη να ξαναγίνεις Έλληνας. Εκτός κι αν νικήσουμε ως εθνική ομάδα στο ποδόσφαιρο (ή έστω σε καμιά Eurovision δείχνοντας το βρακί της Παπαρίζου) και ξαναβγάλεις τη βαρυσήμαντη σημαία σου στο μπαλκόνι να γιορτάσεις. Μόνο γι' αυτά μοιάζεις ικανός να νιώσεις περήφανος πια...


....Άντε και χρόνια πολλά....

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Thom Yorke for beginners

Πολλοί από εσάς, ίσως, δε γνωρίζετε καν τι εστί Thom Yorke και χρειάζεται να αναφέρω τη φράση "τραγουδιστής των Radiohead" για να συνεννοηθούμε. Κάποιοι από εσάς, ίσως νομίζετε πως μόνο αυτό είναι, ένας τραγουδιστής. Όοοοοχι... 
Ο Thom Yorke είναι ένας σπάνιος καλλιτέχνης, τόσο πολύπλευρος που, μάλλον, ούτε ο ίδιος έχει καταλάβει πόσο. Μουσική ιδιοφυία, έχει καταφέρει να εισχωρήσει σε πολλά -και πολύ διαφορετικά- είδη μουσικής με την ίδια επιτυχία και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αναρωτιέμαι συχνά αν υπάρχει άλλος καλλιτέχνης/μπάντα που να έχει τολμήσει τόσες αλλαγές στην πορεία του και να τα έχει καταφέρει τόσο καλά. Και όχι, δεν υπάρχει. Οι συνεργασίες του ξεκινούν από τη Bjork και φτάνουν μέχρι Modeselektor, Flea (μαζί φτιάξανε τους Atoms for Peace), PJ Harvey, UNKLE και δε συμμαζεύεται... Είναι μοναδικός, εξαίσιος και θεόμουρλος. Κλέβοντας, λοιπόν, την ιδέα πολλών ξένων sites για playlists για αρχάριους, σας παρουσιάζω 13 αριστουργήματα που αποδεικνύουν την ιδιοφυία αυτού του τύπου... 
Μπείτε στη μουσική πανδαισία του Yorke και δε θα χάσετε, I promise
...Καλή ακρόαση σε όλους...

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Οι πιο αντιπαθητικοί χαρακτήρες σε σειρές... Most hated characters in TV series

Υπάρχουν χαρακτήρες σειρών που τους λατρεύεις...
Χαρακτήρας που είτε θα ήθελες να ήσουν εσύ είτε θα ήθελες να έχεις για κολλητό σου. Υπάρχουν, όμως και χαρακτήρες που μισείς. Άλλοι είναι έτσι φτιαγμένοι, επίτηδες, από τον σκηνοθέτη, για να δώσουν μια επιπλέον ένταση στη σειρά και άλλοι σου βγάζουν απλά μια τρομερή αντιπάθεια... Ορίστε η δική μου λίστα αντιπαθητικών χαρακτήρων σε σειρά:

7) Θα μπορούσα να κάνω μια ξεχωριστή λίστα με τους αντιπαθητικούς χαρακτήρες από το Game Of Thrones μόνο, αλλά θα τους χωρίσω απλά σε "επίτηδες" και "μη"... Δηλαδή, σε όσους τους έκανε έτσι ο Martin και σε όσους εγώ, προσωπικά, αντιπαθώ. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εξής "υπέροχοι":                  α) Joffrey Baratheon. Έχει ειπωθεί τόοοοοσο πολύ το πόσο αντιπαθητικός είναι που δεν θα λείψει από καμία αντίστοιχη λίστα για τα επόμενα 150 χρόνια σειρών.
                β) Theon Greyjoy. Μπορεί να έχει κλέψει τη δόξα ο Joffrey, αλλά ο πιο αντιπαθητικός χαρακτήρας της σειράς είναι και θα είναι για πάντα ο Theon. Περιμένω πως και πως το ξύλο που θα φάει στο John Wick από τον ηρωικό Keanu Reeves.

6) Από την άλλη, τώρα, πλευρά, βρίσκονται οι χαρακτήρες του GoT που είναι αντιπαθητικοί, αλλά όχι αντικειμενικά αντιπαθητικοί, όχι επίτηδες από τον σκηνοθέτη δηλαδή... Έχω δύο και για εδώ:
                      α) Catelyn Stark. Φταίει σχεδόν για τους μισούς θανάτους της σειράς και σχεδόν για όλους τους θανάτους και την κατάντια της οικογένειας των Stark. Γαμώ το σπίτι.
                  β) Sansa Stark. Άξια διάδοχος της μάνας της, αντιπαθητικό-μυξιάρικο-κακομαθημένο-ψευτοάβγαλτο-σκατοκόριτσο. Μου τη δίνει ο τρόπος που μιλάει-κινείται-γελάει-κλαίει-πλέκει_το_μαλλί. Και κάτι μου λέει ότι θα γίνει ακόμα πιο αντιπαθητική τώρα που άρχισε να "νιώθει" λίγο πως κινείται ο κόσμος(έπρεπε να περάσουν 4 σεζόν και 235215423634 θάνατοι)...

Κι αφού τελείωσα με το GoT, συνεχίζω στις πιο γήινες σειρές, που έχουν μόνο από έναν-δύο το πολύ  αντιπαθητικούς χαρακτήρες (ξενέρωτοι)...

5) Alan Harper: Εδώ, ο σκηνοθέτης του Two and a half men ξεκίνησε να φτιάξει έναν ενοχλητικό τυπάκο, μικροαστό, γκρινιάρη, τσιγκούνη κλπ κλπ, αλλά το πήρε ο Jon Cryer και το απογείωσε. Είναι τόσο καλός, που (μιας και δεν έχει παίξει και πουθενά αλλού) αυτομάτως υποθέτω πως είναι έτσι και στη ζωή του.. Παίζει τον εαυτό του, όπως και ο Charlie σε αυτήν τη σειρά. Αηδιαστικός και "γλίτσας", ο Alan παίρνει το βραβείο του πιο αντιπαθητικού ρόλου σε κωμική σειρά ever.

4) Paulie 'Walnuts' Gualtieri : Στραβό χαμόγελο, ψωνάρα, μαφιοζοδαχτύλιδο και καμία ηθική αξία ως δήθεν παλιός μαφιόζος στο υπέροχο The Sopranos. Απίστευτα εκνευριστικό πρόσωπο, ειδικά όταν έκανε τη μαλακία του και προσπαθούσε να δικαιολογηθεί. Ο Tony Soprano περιστοιχιζόταν από πολλά καθίκια και αυτός ήταν ένας από τους χειρότερους. Plus, το ηλίθιο, ανεκδιήγητο γκρίζο μαλλί του στα πλάγια του κεφαλιού, το οποίο χτένιζε κάθε λίγο και λιγάκι με μια εξίσου ηλίθια χτένα.

3) Skyler White : Δεν ξέρω αν φταίει μόνο η συνεχώς στραβωμένη φάτσα της μεσοαστής κακομοιριασμένης νοικοκυράς ή και κάτι ακόμη, αλλά μου ήταν πλήρως αντιπαθής αυτή η γυναίκα. Στις πρώτες τρεις σεζόν είναι απλώς αντιπαθητική-φοβισμένη-ανόητη. Όταν, όμως, πάει να το παίξει από θύμα θύτης, σκληρή και δυνατή, τότε είναι που γίνεται εντελώς εκνευριστική. Ίσως να μη φταίει μόνο ο ίδιος ο ρόλος, αλλά και το γεγονός πως δεν είναι καλή ηθοποιός, σε αντίθεση με τη γενικότερη πεποίθηση που την περιβάλλει, λόγω της τεράστιας επιτυχίας του Breaking Bad...

2) Janice Soprano : Αδερφή του Tony και σίγουρα ο χειρότερος χαρακτήρας της σειράς με διαφορά (ακόμα και από τον Paulie)... Σε όλες τις μαφιόζικες ταινίες/σειρές χαίρομαι να βλέπω αυτό το οικογενειακό ήθος που υποτίθεται έχουν όσοι εμπλέκονται στην Μαφία. Αλλά εδώ, ήταν μία από τις λίγες περιπτώσεις που δεν πίστευα το πως ο αρχιμαφιόζος Tony Soprano ανέχεται και δε σκοτώνει αυτό το κατακάθι που λέγεται αδερφή του.

1) Gemma Teller Morrow : Αν νομίζεις πως η Catelyn Stark είναι υπεύθυνη για την καταστροφή της οικογένειάς της, τότε αυτήν εδώ τι είναι? Αν νομίζεις πως η Cersei Lannister είναι υπεύθυνη για πολλούς θανάτους και δολοπλοκίες, τότε αυτήν εδώ τι είναι? Αν νομίζεις πως έχεις δει την πιο κακή πεθερά στο 7_θανάσιμες_πεθερές, τότε δεν έχεις δει την Jemma στο Sons of Anarchy. Ότι χειρότερο έχει υπάρξει σε χαρακτήρα σε οποιαδήποτε σειρά. EVER. Χωρίς αυτήν, η σειρά θα τελείωνε 5 σεζόν νωρίτερα, μιας και δε θα υπήρχε καμία ίντριγκα πλέον. Όλα -ΤΑ ΠΑΝΤΑ- δημιουργούνται εξαιτίας της. Εξαιρετική κι ανεπανάληπτη Katey Sagal, σε κάνει να σκέφτεσαι "γιατί ζει αυτή η καριόλα ακόμαααααααα???"...


...Άντε και καλή μας εβδομάδα...

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Movies to watch....till Christmas...

Υπάρχουν ταινίες που αξίζει να τις δεις, πριν καν μάθεις αν είναι καλές ή όχι. Μερικές είναι σίγουρο πως θα είναι καλές και άλλες αξίζουν, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος... Για να δούμε ποιες Χολυγουντιανές προβολές πρέπει να περιμένουμε, τουλάχιστον μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα...

1) John Wick : Εδώ είμαστε στη δεύτερη περίπτωση. Δεν έχει σημασία αν θα είναι καλή ταινία ή όχι (μάλλον δε θα είναι δηλαδή)... ΑΛΛΑ, έχει Keanu που θυμώνει με τον Theon Greyjoy, διότι του σκοτώνει το σκυλί και του κλέβει το αμάξι, μια Shelby Mustang GT-500 (αυτό το αυτοκίνητο το έχουν οδηγήσει τα δύο τέρατα του κινηματογράφου, Cage και Reeves λοπόν)... Με αγωνία περιμένω...!!!!

2) The Drop : Συνεχίζουμε στην ίδια λίστα με την τελευταία ταινία του James Gandolfini, του μεγάλου Tony Soprano. Αξίζει να την περιμένουμε μόνο και μόνο ως φόρο τιμής για έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους στην ιστορία της τηλεόρασης, αν και κάτι μου λέει πως θα είναι και αρκετά καλή(bonus η συμμετοχή του Tom Hardy).

3) Gone Girl : Ναι, εντάξει, έχει πρωταγωνιστή τον Ben τον Affleck.. Τι να κάνουμε τώρα δηλαδή?? Το Hollywood μας τον επιβάλλει με το ζόρι μέχρι να δεχτούμε ότι είναι ο νέος Al Pacino. NOT. Παρ'όλα αυτά, όμως, την ταινία υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, o David Fincher. Ε, θα τη δούμε.

4) Horrible Bosses 2 : Μιας και είμαι "δύσκολος" στις κωμωδίες, θα πω ότι το πρώτο μέρος ήταν από τις λίγες που με έκαναν να γελάσω μετά από αρκετό καιρό. Έξυπνο χιούμορ και ένας ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Charlie Day, συν τον μεγάλο Kevin Spacey, έφτιαξαν μια ωραία και αστεία ταινία. Οι δύο πρωταγωνιστές θα είναι ξανά εδώ, οπότε είναι σιγουράκι η προβολή της..

5) Fury : Πρώτον, παίζει ο Brad Pitt. Δεύτερον, την έχει σκηνοθετήσει και κυρίως γράψει ο David Ayer, που υπέγραψε τα Fast and Furious (το πρώτο) και Training Day. Το κακό είναι, βέβαια, πως θα δούμε ακόμα μια ταινία με τον Β'ΠΠ, αλλά τι να κάνουμε, το Hollywood το απαιτεί. Αναμένεται, αλλά με αρκετές επιφυλάξεις ως προς την ποιότητά της...

6) The Hobbit: The battle of five armies : Αφού είδα τις πρώτες δύο ταινίες (6ώρες σερί) και δεν έσπασα την οθόνη, μιας και όλο πήγαιναν-πήγαιναν-πήγαιναν και δεν έφταναν, ε, θα δω και την τρίτη. Σίγουρα πάρα πολύ ωραίες ταινίες, ιδιαιτέρως για τους λάτρεις του Άρχοντα, αλλά όπως έχει χιλιοειπωθεί, ο Peter Jackson τράβηξε από τα μαλλιά τη λογοτεχνική του δουλειά για να φτιάξει 3 ταινίες, μπας και βγάλει μερικά εκατομμύρια παραπάνω(και θα τα βγάλει)... Αν η μεταφορά γινόταν σε 2 ταινίες θα ήταν θεϊκή, τώρα ξεχείλωσε. Ελπίζω να μας ανταμείψει για την εμπιστοσύνη που του δείχνουμε και περιμένουμε να δούμε το φινάλε της τριλογίας(έλεος) του...

7) Foxcatcher : Ναι, δικαιώνομαι, ΝΑΙ.  Ο Steve Carell σε σοβαρή ταινία, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... Άντε βρε παληκάρι μου, δείξε σε όλους πόσο καλός ηθοποιός(όχι μόνο κωμικός) είσαι. Πέραν αυτού, η βιογραφική ταινία του Mark Schultz αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, μιας και είναι η τρίτη δουλειά του σκηνοθέτη των Moneyball και Capote, αλλά και λόγω του "στόρυ" που περιέχει. Κυρίως, βέβαια, Steve Carell.

8) The Imitation Game : Δε θα μπορούσα να μη βάλω στη λίστα μια "μαθηματική" ταινία, την βιογραφία του Alan Touring, παιγμένη από τον Benedict Cumberbatch. Ακόμα μια ταινία γύρω από τον Β'ΠΠ, αλλά αυτή τη φορά ελπίζω να ξεφεύγουμε λίγο από τα χιλιοειπωμένα κλισέ των υπόλοιπων ταινιών και να επικεντρωθεί ο σκηνοθέτης στην εργασία του Touring, που ήταν η επίλυση του κωδικού Enigma. Επίσης, το καστ είναι εξαιρετικό, αν εξαιρέσουμε την Keira Knightley... Έχουμε τον Cumberbatch, αλλά και τους Mark Strong, Matthew Goode και Charles Dance(ανοίγει δρόμους το GoT)...

9) The Judge : Η πρώτη σοβαρή δουλειά του σκηνοθέτη David Dobkin κι αυτό είναι κάτι το ανησυχητικό. Η πρώτη σοβαρή δουλειά του Robert Downey Jr. μετά τη συμμετοχή του στο Zodiac, αφήνοντας εκτός το καλό αλλά μέτριο Soloist κι αυτό είναι ίσως το θετικότερο κομμάτι για την ταινία.
Η πρώτη σοβαρή δουλειά και για τον εξαιρετικό Robert Duvall, μετά από 5 χρόνια κι αυτό είναι που γέρνει την πλάστιγγα προς το να περιμένω αυτήν την ταινία με ανυπομονησία!!


10) Birdman : Ένα τρομερό cast ηθοποιών, με επικεφαλής τον Michael Keaton. Παρ'όλο που δεν τον έχω και σε ιδιαίτερη εκτίμηση, εδώ παίζει μάλλον τον εαυτό του, έναν μισοτελειωμένο ηθοποιό(κακία) που πρέπει να ξεπεράσει έναν ρόλο υπερήρωα που είχε στο παρελθόν σε μία ταινία(Batman μήπως;;;)... Κι όλα αυτά χτισμένα και δωσμένα από τον τεράστιο Alejandro González Iñárritu, ο οποίος, πολύ προσεκτικά και μελετημένα, δημιουργεί το ένα αριστούργημα μετά το άλλο. Ελπίζω, λοιπόν, σε ακόμη ένα...

11) Manglehorn : Το μόνο που θα πω για αυτήν την ταινία (δεν ξέρω αν θα είναι καλή ή όχι) είναι πως παρουσιάζεται ως η ταινία που θα μας θυμίσει γιατί ο Al Pacino είναι ο σπουδαιότερος ηθοποιός όλων... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έχω να πω... Καιρός ήταν να θυμηθεί την αξία και το ταλέντο του... Για να δούμε!!!

Όπως βλέπετε, "έμεινα" στο Hollywood αυτήν τη φορά. Σε λίγο καιρό θα επανέλθω και με μη-Χολυγουντιανό κινηματογράφο...
Καλή θέαση σε όλους....!!

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Κούκλες...?

Χτες το βράδυ, λοιπόν, είχαμε την τιμή στην ταπεινή Λάρισα να υποδεχτούμε τις Κούκλες. Τo Show τεσσάρων Drag Queens, το οποίο κάνει θραύση στην Αθήνα και από το οποίο έχει περάσει όλος ο "καλός κόσμος" της πρωτεύουσας... Και αφού βρήκα την, αντίστοιχη τρελή με μένα, παρέα που ήθελε να πάει, ξεκινήσαμε για κει...
Φτάνουμε 21:45, το show ξεκινάει 23:45. Δεν έχω "ξαναφάει" τόσο μεγάλο στήσιμο, άσχετα σε τι μεγάλη ή μικρή συναυλία έχω πάει, σε τι θέατρο/show/οτιδήποτε. 2 ώρες. Αλλά έτσι δικαιολογούν και το "όνομά" τους, ως Drag Queens, φαντάζομαι... Μέσα σε αυτό το δίωρο προσπαθήσαμε και καταφέραμε να ξεδιαλύνουμε τι είναι τραβεστί, τι είναι τρανς και τι ακριβώς γίνεται εκεί κάτω, προλάβαμε να ακούσουμε (χάρη στον DJ που δεν ήξερε, μάλλον, τι ακολουθεί στο show, από Θηβαίο και Τσακνή, μέχρι Παντελίδη/Σταν σε ένα ανεκδιήγητο -όπως με ενημέρωσαν- ρεμίξ του "Δεν ταιριάζετε σου λέω" )... Έρχονται οι κούκλες, λοιπόν, στις 23:00 και πάνε στα καμαρίνια, αφού κάνουν είσοδο ανάμεσα από τον κόσμο ώστε να χαιρετίσουν τη διασημότητα που ήρθε να τις δει. Την Σούλα. Ε, τι ποια Σούλα?
Και αφού έχουμε ανεχτεί/διασκεδάσει/αστειευτεί με όλα τα ευτράπελα της εώς τότε βραδιάς και μας έχουν πονέσει τα πόδια, διότι σκαμπό υπήρχαν μόνο για την Κυρα-Σούλα και το παρεόνι της (ως κατ'εξοχήν σημαντικά πρόσωπα της Λάρισας βεβαίως, βεβαίως), βγαίνουν οι Κούκλες και αρχίζουν το show τους. Τι κάνανε? 1'30 σκάρτη ώρα show, με μεταμφιέσεις διαφόρων τραγουδιστριών και playback τραγούδι (ένα live τραγούδι μόνο- δε με νοιάζει τι κάνουν στην Αθήνα, για το χθεσινό show μιλάω)... Ούτε σκετσάκια, ούτε τραγούδι, ούτε, ούτε, ούτε... Φυσικά, όταν πας κάπου να διασκεδάσεις, λογικό είναι να περάσεις καλά και μόνο με τον χαβαλέ που επικρατεί στο μαγαζί. Υπήρξαν και αστείες στιγμές και γέλια και κάποια σημάδια ταλέντου από μια-δυο κούκλες...
Όμως,
σε έναν χώρο που έχει υπάρξει μισογεμάτος στους υπέροχους OPERA CHAOTIQUE, μια ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών, με χιούμορ, δουλεμένα σκετσάκια, έξυπνες ατάκες και αλληλεπίδραση με το κοινό, χτες ήταν ασφυκτικά γεμάτος, με κοινό που, προφανώς, αδημονούσε για κάτι τέτοιο (τι ακριβώς, μη με ρωτάτε)...
Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο σαν πόλη/χώρα/ανθρώπινο_είδος που επιζητούμε το διαφορετικό, ότι κι αν είναι αυτό, για να το παίξουμε άνετοι, να το παίξουμε υπεράνω, να το παίξουμε αντιρατσιστές, γενικά να ...τον παίξουμε! Δε χρειάζεται να είναι καλό το διαφορετικό που θα μου δώσεις, ας είναι και χάλια ή αδιάφορο, θα το θεοποιήσω και θα γίνω διαφορετικός κι εγώ μαζί σου.
Προσοχή, δεν είναι θέμα γούστου, αλλά θέμα λογικής και σχέσης τιμής-προσφοράς. 12€ για να δεις τέσσερις "κούκλες" να μην κάνουνε τίποτε.
Μπήκανε, βαφτήκανε με 17 τόνους μέικ-απ, ντυθήκαν αντίστοιχα με τα "νούμερά" τους, βγήκαν, ανοιγόκλεισαν το στόμα, ξαναμπήκαν μέσα και στο τέλος μας ευχαρίστησαν για τα χρήματα που έβγαλαν μέσα σε λίγες ώρες στην πόλη που έχει ως καμάρι της την Σούλα.
Στο χωριό μου, όλη τη χθεσινή βραδιά, θα την έλεγαν "τίποτα για τίποτα"...
Προσπαθούμε τόσο πολύ να είμαστε διαφορετικοί και cool τύποι που ξεχνάμε τι πραγματικά μας "σερβίρει" ο απέναντι. Αν κατορθώσεις να θεωρηθείς διαφορετικός στην εποχή αυτή που ζούμε, ακόμα και σκατά σε τοίχο να μας δείξεις, θα το θεωρήσουμε "τέχνη", "μπροστά", "intellectual"... 
Σκέψου το, θα μπορούσες να γίνεις ο νέος Lars Von Trier. Κι αν όχι, θα έχεις γυρίσει μια ωραιότατη τσόντα...
Καληνύχτα σας...

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Οι καλύτερες μουσικoβιογραφικές ταινίες όλων των εποχών / Best music-biography movies ever!!

Κάποια άλλη στιγμή θα μαζέψω και τις καλύτερες μουσικές ταινίες, γενικώς, αλλά τώρα -και λόγω του ότι είδα πρόσφατα το "Ρεμπέτικο"- μάζεψα τις καλύτερες βιογραφικές ταινίες που αφορούν μουσικούς. Ο μαγικός αριθμός είναι 7, αυτές είναι όσες αξίζει να σας προτείνω να δείτε, πάντα κατά τη γνώμη μου.  Επιφυλάσσομαι για δύο ταινίες που δεν έχω δει ακόμη, το Amadeus(πρέπει να βρω το κουράγιο να τη δω, μιας και είναι σχεδόν 3 ώρες) και το La môme. Οι υπόλοιπες είναι οι εξής, με βάση την αγάπη που έχω γι'αυτές :

7. Ray (2004) : Η ζωή και η "μαγεία" του μεγάλου Ray Charles, "παιγμένη" από έναν Jamie Foxx στα καλύτερά του (πήρε ειδικά μαθήματα σε Ινστιτούτο Braille για να μπορέσει να ενσαρκώσει όσο καλύτερα γίνεται το ρόλο). Ταινία - απόδειξη ότι ένας άνθρωπος που θέλει, μπορεί.

6. The Pianist (2002) : Μία απίστευτη ιστορία, από αυτές που πρέπει να πατήσεις στο Google για να μάθεις αν, όντως, είναι αληθινή ιστορία. Κι όμως, η ιστορία του Wladyslaw Szpilman είναι αληθινή και πέρα για πέρα συγκινητική. Μέσα από την καταστροφή του ΒΠΠ, ένας άνθρωπος επιβιώνει μέσα στα χαλάσματα της Βαρσοβίας παίζοντας πιάνο, φορώντας το "ειδικό περιβραχιόνιο"... Τρομερή σκηνοθετική ματιά από τον φοβερό (...όταν θυμάται) Roman Polanski.

5. Walk the Line (2005) : Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός, ανεξάρτητος κι αυθεντικός ως το τέλος του, ο μεγάλος Johnny Cash, παρουσιάζεται μέσα από το πρόσωπο του εξαιρετικού Joaquin Phoenix.. Τα πρώτα χρόνια του, πριν το τραγούδι του κλέψει την καρδιά, τα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών και του απίστευτου έρωτά του με την June Carter, καθώς και τα χρόνια των ναρκωτικών, των λαθών και των παθών του "άντρα με τα μαύρα".  Θα έβριζα την, γενικώς άθλια, Ακαδημία που ο Phoenix δεν πήρε Oscar, αλλά την ίδια χρονιά υπήρχε ο ανεπανάληπτος Truman Capote του Philip Seymour Hoffman.

4. Ρεμπέτικο (1983) : Αυτή η ταινία, του Κώστα Φέρρη, μας βάζει στα άδυτα, όχι μόνο των τραγουδιών, αλλά και των ζωών όσων "έφτιαξαν" το ρεμπέτικο. Μια ματιά, λοιπόν, στα ελληνικά blues, μέσα από τη ζωή της σπουδαίας Μαρίκας Νίνου, την οποία ενσαρκώνει εκπληκτικά η Σωτηρία Λεονάρδου. Από τη Σμύρνη του 1920 ως την καριέρα στην Αθήνα, την έξοδο στο εξωτερικό (Σικάγο) και την επιστροφή στα πάτρια εδάφη στα μέσα του 20ού αιώνα. Μια μεγάλη ρεμπέτισσα, μια μεγάλη ταινία.

3. Shine (1996) : Ο Geoffrey Rush, ένας εκπληκτικός ηθοποιός, πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του(ως ο ενήλικας Helfgott) και κατ'εμέ, κάνει την ταινία άξια να τη δει κάποιος μόνο και μόνο για τον ίδιο. Παρ'όλα αυτά, η ταινία είναι έτσι κι αλλιώς καταπληκτική, παρουσιάζοντας τη ζωή του David Helfgott, ενός Αυστραλού πιανίστα, από τη νεαρή ηλικία και τον καταπιεστικό πατέρα, την κατάρρευσή του και την είσοδό του σε ψυχιατρικό άσυλο, ως και την έξοδό του από εκεί και την επιστροφή του στο μεγάλο του πάθος, το πιάνο και τη μουσική.(επικός Rush στην σκηνή του πιάνο-μπαρ).

2. 24Hour Party People (2002) : Η μόνη ταινία στη λίστα που δεν αφορά τη ζωή κάποιου μουσικού, αλλά εκείνη του Tony Wilson, του Mr.Manchester, ο οποίος μέσα από την εταιρεία του (Factory Records) και του club Hacienda προώθησε ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής, που θα ήταν παράλειψη να μη γίνει ταινία για τον ίδιο. Η ταινία, με έναν διασκεδαστικό και κωμικοτραγικό τρόπο, μας παρουσιάζει την άνοδο της μουσικής του Μάντσεστερ, μια επανάσταση στην καλύτερη -μουσικά- χώρα του κόσμου, από την rock και την indie ως την ηλεκτρονική και ρέιβ μουσική. Έτσι για πλάκα θα αναφέρω κάποια ονοματάκια, με τα οποία ασχολείται η ταινία: Joy Division, Sex Pistols, Simply Red, Siouxsie and the Banshees, Iggy Pop, The Stranglers κλπ κλπ...

1. Control (2007) : Αποδέχομαι όσους πουν πως είμαι προκατειλημένος λόγω αγάπης στους Joy Division(σε 3 χρόνια ζωής γράψανε όσα άλλοι δεν κατάφεραν σε καριέρες δεκαετιών).
ΠΑΡ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ, έχω να πω μερικά πραγματάκια για αυτήν εδώ την ταινία. Πρώτον, ο Sam Riley πρέπει να ξόδεψε "άπειρες" ώρες μπροστά στον καθρέφτη και μπροστά σε ότι video του Ian Curtis μπόρεσε να βρει. Ίδιος και εξαιρετικός. Δεύτερον, η απόφαση του σκηνοθέτη να γυρίσει την ταινία σε black&white νομίζω δίνει ένα έξτρα μπόνους σ'αυτή. Δίνει τη "μαυρίλα", το σκοτάδι που χρειάζεται για να περιγραφεί η ζωή (και η ψυχή, ίσως) του τρομερά ταλαντούχου, αλλά και τρομερά μπερδεμένου και άρρωστου Curtis. "He's lost control" σίγουρα, αλλά έστω και για αυτά τα τρία χρόνια καριέρας τον ευχαριστούμε.













Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

So, fuck you Robin Williams...

Και γιατί fuck you? Διότι δεν είναι πολλοί εκείνοι οι ηθοποιοί/μουσικοί/καλλιτέχνες γενικώς, τους οποίους περιμένω με αγωνία για το επόμενο βήμα της καριέρας τους. Ακόμα λιγότεροι είναι οι κωμικοί που το έχουν καταφέρει αυτό για μένα. Ο Williams ήταν ένας από αυτούς τους λίγους και εκλεκτούς. Κι όχι γιατί πάντα συμμετείχε σε καλές ταινίες. Αλλά γιατί πάντα, είτε σε κωμωδία(κυρίως) είτε σε δράμα, ήταν το κάτι διαφορετικό. Όσες φορές κι αν πετύχεις το Jumanji ή το Bicentennial Man στο χαζοκούτι, θα κάτσεις να το δεις. Κι αυτό γιατί ο Williams (ακόμα και ως ρομπότ ή ως τζίνι του Αλλαντίν) δίνει κάτι διαφορετικό στους ρόλους του, στην Κωμωδία. Ένα σπάνιο ταλέντο που "έφυγε" στα 63 του, ξαφνικά για εμάς τους άσχετους, ίσως όχι τόσο ξαφνικά για τους δικούς του, αυτοκτονώντας μετά από βαριά κατάθλιψη που τον ταλαιπωρούσε.
Το "fuck you", λοιπόν, κολλάει στο γεγονός ότι "έφυγε" οικειοθελώς από το μπουρδέλο αυτό που λέγεται κόσμος και άφησε εμάς με έναν αξιόλογο άνθρωπο και κωμικό λιγότερο. Μπορεί το "κωμικός" να φαίνεται αστείο ή "μικρό" σε κάποιους, αλλά σίγουρα δεν είναι. Ρωτήστε τον ψυχίατρό σας! 
Το μόνο που έχω να πω είναι "fuck you" και "thank you" για όλους αυτούς τους ρόλους που μου χάρισες, τις ατελείωτες ερμηνείες και το αστείρευτο ταλέντο σου(για όσους δεν τα έχουν δει, ας ψάξουν τα live shows-standups που είχε κάνει). Mε τη σειρά που τους αγάπησα, λοιπόν, είναι οι εξής:


Thank you, Robin Williams.
 Fuck you, Robin Williams.